grève

Het is nog maar een begin…

Waar staan we na de grote betoging van 6 november 2014 die 120.000 man op straat kreeg in Brussel, na de provinciale stakingen en de algemene staking?

Editorial van Nico Cué, 18/12/2014.

De sociale mobilisatie tegen het soberheidsbeleid was een schot in de roos. De actieplannen van het ABVV, het ACV en de liberale vakbond waren een succes over de hele lijn. In het Noorden, het Zuiden en het centrum van het land. Zowel in de privésector als in de overheidsdiensten. In steden en dorpen. Alle pogingen om de eenheid van het gemeenschappelijk front te breken waren tot nu toe vergeefs. De propaganda-inspanningen van het patronaat samen met die van de volledige rechterflank, mochten niet baten.

Dat slag volk

Bij dat slag volk brengt het stakings- en actieplan dat momenteel in het hele land loopt, nogal wat reacties teweeg. Des te meer omdat het een gigantisch succes kent. Stellingnamen die amusant zouden kunnen zijn, ware het niet dat het eerder zorgwekkend is…

Editorial van Nico Cué, 5/12/2014.

Eerst is er Agoria. En bij dat slag volk (de bazen van de metaalindustrie), daar wordt gerekend. De staking kost de economie twee miljard. Als dat zo is, zouden wij, werknemers, misschien wel kunnen afzien van die stakingen. Agoria zou dan het “niet verloren” geld – want er is geen staking geweest – aan de staat storten, die zo verse middelen krijgt, en geen beleid hoeft te voeren dat ons aanzet tot staken. Maar dat zou wellicht getuigen van te veel burgerzin bij dat slag volk. En het is vooral een misrekening die dient om de publieke opinie in het ootje te nemen.

Investeerders staken ... 600.000 werklozen gegijzeld!

De media die de “heersende ideologie” verwoorden, zijn heel selectief in het tonen van hun verontwaardiging. Een staking van buschauffeurs, treinbegeleiders of bagageafhandelaars op de luchthaven wordt al snel aangeklaagd als een “gijzeling” van scholieren, pendelaars of vakantiegangers …

Editorial van Nico Cué, 14/03/2014.

Populistische humeurigheid heeft blijkbaar geen behoefte aan een debat op niveau.

De werkgevers, die maar al te graag de kapitaalbezitters in de watten leggen, proberen al 30 jaar de lonen te drukken. Nu organiseren zij een staking van de investeringen en wat blijkt? In de media blijft het oorverdovend stil. Toch brengt deze staking, de echte oorzaak van de ontwikkeling van massale werkloosheid, bestaansonzekerheid voor meer dan 600.000 werklozen. Niet één of twee dagen, maar voor onbepaalde tijd, misschien voor de eeuwigheid!

14 november 2012 : een historische staking!

Iedereen kent het verhaal van de boer die slechte tijden doormaakt en besluit dat het met wat minder ook wel zal gaan. Hij zet daarom zijn paard op dieet en maakt het dier eraan gewoon dat zijn rantsoen haver elke dag de helft kleiner is dan de dag ervoor. En net op het ogenblik dat hij denkt dat zijn trouwe knol zonder eten kan, gaat het dier dood …

Editorial van Nico Cué, 1/11/2012.

Het verhaal van de domme landbouwer lijkt verdacht veel op het economisch beleid van de Europese Centrale Bank, het IMF en de Europese Commissie.

Deze financiële ezels dienen het Griekse volk de ene aderlating na de andere toe en zeggen dan verbaasd dat het er zo bleekjes bijloopt. Na negen jaar besparen is de patiënt nog altijd niet hersteld. En de schuld die door het toegediende paardenmiddel moest slinken, is nog groter geworden.

Het experiment is grandioos mislukt. De schade is onherroepelijk. De toestand dramatisch …

De metaalarbeiders voeren actie tegen de aanval op de pensioenen en steunen de stakingen en acties in de openbare sector

Nieuws van 11/01/2012.

21/12/2011

De Metaalarbeiders Wallonië-Brussel van het ABVV klagen aan dat de regering de aanval op de pensioenen heeft ingezet, ten koste van de werknemers, de burgers en het sociaal overleg. Zij steunen actief het verzet in de openbare sector.

Vanaf woensdag 21 december komen de metaalarbeiders in talrijke bedrijven in beweging. Op donderdag zijn er werkonderbrekingen of acties in bedrijven als Mecamold, Fabrique Nationale, Techspace Aero, Pratt&Whitney, Esco en andere.

 

 

Panama

Bijgewerkt: 10/01/2012.

Een metaalarbeider in Panama

Het onderstaande gesprek met Francis Gomez werd in de krant La Libre van 8 februari 2010 afgedrukt. De interviewer was Frédéric Chardon.

Het hoofd van ABVV Metaal Luik-Luxemburg kwam toen net terug uit Panama. De socialistische vakbond ontwikkelt er het “vakbondsbewustzijn”.