Overslaan en naar de inhoud gaan

Een onderwerp dat actueler is dan ooit

1

Het is ook niet aanvaardbaar dat de werknemers hun hele leven gevolgen lang de fysieke of psychische gevolgen van hun beroepsactiviteit ondergaan.

De veiligheid op het werk is geen achterhaalde kwestie. Dit is geen oude geschiedenis gebaseerd op de arbeidsvoorwaarden van de afgelopen eeuwen en overgeleverd via documentaires of oude films.

 

In 2018 stierven 134 mensen op het werk. Het zijn zorgwekkende cijfers, want ze gaan in stijgende lijn. De vrouwen worden proportioneel meer en meer getroffen door deze “problematiek”.
 Jaarlijks worden gemiddeld bijna 190.000 ongevallen geregistreerd.

Ook in onze sectoren is deze plaag nadrukkelijk aanwezig en wij hebben in de afgelopen jaren dramatische gevallen gekend.

De precarisering van de jobs, het alsmaar ruimer beroep op onderaanneming en het tekort aan investeringen scheppen alle voorwaarden voor de toename van ongevallen op onze arbeidsplaatsen.

Wij kunnen niet aanvaarden dat werkneemsters en werknemers, die elke ochtend thuis vertrekken om in het levensonderhoud van hun families te voorzien, niet terugkomen of naar huis gaan met soms blijvende littekens.

Het is ook niet aanvaardbaar dat de werknemers hun leven lang de fysieke en psychische gevolgen van hun beroepsactiviteit ondergaan.


Ondanks intentieverklaringen willen de werkgevers helemaal niet weten van de maatregelen die nodig zijn om deze situatie op te lossen. Ofwel omdat ze niet de investeringen willen doen die nodig zijn om de werkposten volledig veilig te maken. Ofwel omdat ze de uitvaardiging van bindende rechtsregels tegenhouden.

Opnieuw en op alle vlakken gaan de onaantastbare wetten van de markt en de concurrentie vóór op mensenlevens.

In mei zullen onze militanten zich kandidaat stellen om het vertrouwen van de werknemers te krijgen en om hen te vertegenwoordigen in de organen die verband houden met de gezondheid, de veiligheid en de hygiëne op de arbeidsplaatsen.

Meer dan ooit zijn zij vastberaden om de dingen te doen veranderen en om te zorgen voor betere arbeidsvoorwaarden voor hun collega’s. Dit is een prioriteit voor de ABVV-Metallo’s. Onze militanten staan klaar en zullen niet opgeven!