Overslaan en naar de inhoud gaan

Solidariteit met onze Kameradenvan Nissan Barcelona

1

“Zwaar getroffen” door het Coronavirus rijgt de automobielsector de aankondigingen aan elkaaren wordt de druk op de werknemers verhoogd.
In het zeer recent document “25 actions for successful_restart EU automotive sector”, delen de Europese werkgeversvertegenwoordigers ons hun nieuwe ultraliberale recepten voor de sector mee: nieuwe financiële steunmaatregelen (liquiditeiten), meer liberalisering van de markt, financiering van onderzoek en ontwikkeling en van de kwalificaties met Europees geld, ...
Dit alles volgens een goed geolied plan: “ De activiteit zal holderdebolder moeten worden hernomen, de verloren tijd ingehaald, de verlofdagen uitgesteld, de flexibiliteit moet alsmaar meer stijgen, de kosten moeten steeds maar weer dalen, en de productiviteit moet geboost worden”.
Sinds verschillende weken nemen de contacten tussen vakbonden toe op de nationale en Europese niveaus. De tegenaanval wordt voorbereid.
Het is in deze broeierige sfeer dat wij de intentie tot sluiting vernomen hebben van de Nissan-fabriek in Barcelona, waarbij een heel aantal werknemers op straat zullen worden gezet en evenveel gezinnen in de ellende zullen worden gestort.
De werknemers hebben onmiddellijk het werk onderbroken, en terecht. Sinds verschillende jaren wijzen de vakbondsvertegenwoordigers van de site met een beschuldigende vinger naar de strategische fouten van de groep die hebben geleid tot een aanzienlijke daling van de productie.
Wij zullen nauwlettend in het oog houden dat Covid-19 niet het perfecte voorwendsel wordt om de patronale verantwoordelijkheden af te wentelen ten aanzien van hun beheersfouten.
Wij zullen alles in het werk stellen om zo veel mogelijk banen te redden en te zorgen dat deze banen blijven voortbestaan.
Wij zullen nog nauwlettender in het oog houden dat ze op zich nemen wat ze moeten op zich nemen en dat ze betalen wat ze moeten betalen.
Volledige solidariteit met onze Kameraden van Nissan Barcelona!
Metallo’s MWB-ABVV (België): Hillal Sor, Algemeen Secretaris & Jean Michel Hutsebaut, Adjunct-algemeen Secretaris • FTM-CGT (Frankrijk): Frédéric Sanchez, Algemeen Secretaris • FNME CGT (Frankrijk): Sébastien Menesplier, Algemeen Secretaris • CCOO Industrie (Spanje): Agustin Martin, Algemeen Secretaris • UNITE (Verenigd Koninkrijk): Tony Burke, Assistent Algemeen Secretaris • POEM (Griekenland): Dimitris Tsokas, Voorzitter • DISK - BIRLESIK METAL (Turkije): Ozkan Atar, Algemeen Secretaris • FIEQUIMETAL (Portugal): Rogério Silva, Algemeen Secretaris • FILPAC-CGT (Frankrijk): Patrick Bauret, Algemeen Secretaris • OGBL: Jean-Claude Bernardini, Algemeen Secretaris • FIOM-CGIL (Italië): Valentina Orazzini, Afdeling Europa.

 

Fichiers