Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouwen onder vuur, Democratie in gevaar!

photo

Traditioneel laat de maand maart toe de strijd voor de rechten van de vrouwen in het daglicht te stellen.

 

We mogen van onze kant het symboliek rond 8 maart 1917 niet vergeten die oorspronkelijk gebaseerd was op de datum van de arbeidstersstaking in Sint-Pietersburg op 8 maart 1917 en die ook een van de gebeurtenissen zou zijn die de Russische revolutie in gang hebben gezet. Op die dag hebben ze zich in eerste instantie tot de metaalbewerkers gericht voor ondersteuning.
Dit verhaal moet ons als Metallos van het ABVV vooral  vragen stellen over onze betrokkenheid bij de strijd voor vrouwenrechten. Naast de verklaringen van goede bedoelingen moeten wij onze betrokkenheid bij deze strijd vertienvoudigen. Maar de lijnen zijn in ons midden in beweging en deze elementen nemen een steeds belangrijkere plaats in onze reflecties
Het herinneren van deze geschiedenis dient ook om ons eraan te herinneren dat de meest duurzame revoluties, degenen die echt een keerpunt hebben gemarkeerd en onze geschiedenis hebben gevormd, die met vrouwen zijn dat tot een verbetering van de vrouwenrechten hebben geleid. Dit is geen toeval, het is een zegevierende gedachte matrix voor progressieve bewegingen. Wie kan zich voorstellen een meer egalitaire samenleving op te bouwen zonder de helft van de mensheid achter te laten?
Onder de reactionaire regering "Michel-VBO-De Wever" werden vooral de rechten van vrouwen aangevallen. Op een verraderlijke, sluipende manier, zonder waarschuwing, maar met dezelfde kracht en enthousiasme als de meest macho genoemde regeringen. Het bezuinigingsbeleid dat al meer dan tien jaar wordt opgelegd, is een daad van economisch geweld die vrouwen in de ruimste zin van het woord treft. Zij waren zelfs de eerste slachtoffers. We hebben het herhaaldelijk aan de kaak gesteld : pensioenen, werkloosheid, deeltijdwerk, gezondheidszorg, openbare diensten, .... voor elke maatregel die werd genomen, was de impact op vrouwen verwoestend.
Vrouwenrechten zijn een onfeilbare barometer van de toestand van een democratie. Met andere woorden, de resultaten zijn zorgwekkend. Het is tijd om de trend om te keren, we zijn er allemaal bij betrokkken. In een tijd waarin de conservatieve repressie toeneemt, is het essentieel dat de progressieve respons even groot is.
In dit verband vormen de komende verkiezingen een belangrijk keerpunt. Op het moment van selectie moet onze aandacht specifiek gericht worden op maatregelen met verbetering van de rechten van vrouwen in de verkiezingsprogramma’s. Niet als aanvullende maatregelen, maar als een centrale waarde om een nieuwe dynamiek van sociale vooruitgang op gang te brengen, die helaas traag op gang komt.........

Hillal SOR
Secretaris-generaal